Ce este Debriefingul?

Debriefingul este o tehnica folosita in psihologie cu succes pentru a incheia orice proces. Este o metoda universala utilizata pentru a lasa in urma ceva vechi. Aceasta renuntare se refera la situatii, la oameni, la obiceiuri vechi, patternuri, comportamente sau scenariu (conform analizei tranzactionale). In prezent este folosita in terapie , consiliere, organizarii pentru a stopa rezistenta la schimbare si a stimula asimilarea noului.

Cum viata este intr-o continua schimbare, uneori oamenii tind sa aduca trecutul in prezent intr-o forma care impiedica dezvoltarea. Unii tind sa treaca rapid peste situatii datorita presiunii fara a fi pregatiti inca pentru asta si raman blocati in trecut, sau se concentreza pe un singur aspect din trecut denaturand experienta, sau sunt confuzi cu privire la evenimentele la care au luat parte, sau raman blocati intr-un sentiment din trecut. Este cunoscut faptul ca in conditii de stress ridicat oamenii functioneaza pe baza patternurilor familiare si intra intr-o stare de OK-conditionat in care tind sa faca lucruri vechi care nu ii ajuta.

Scopul procesului de debriefing este de a deveni mai autonomi pentru a functiona mai constient, mai spontan si intim cu sine si in relatie cu ceilalti, de a fi pregatiti astfel pentru schimbare si viitor.

Tehnica debriefing-ului a fost folosita si promovata in anii ’90 la terminarea misiunilor militare pentru “ refacerea rapida a echilibrului si sanatatii mentale a militarilor” ca o tehnica de succes in managementul stress-ului. Sub forma unei conversatii semi-structurate se axa pe reconstituirea a ceea ce s-a intamplat pentru a facilita intelegerea, eliberarea de trairi negative si pentru a facilita in final clarificarea situatiei, invatarea si destresare, cresterea coeziunii in grup si stabilirea de noi legaturi de atasament.

Tehnica debriefingului este folosita astazi in diferite situatii:

  • Organizatii: la incheierea unui proiect, cand exista schimbari de personal sau a componentei echipei, rebranduire, schimbarea job-ului, a departamentului sau a organizatiei, schimbarea misiunii si a domeniului de activitate, schimbarea metodei de lucru, pensionare, concediere,..
  • Scoli: trecerea de la un ciclu scolar la altul; plecare unor profesori sau colegi, schimbarea curriculei scolare si a sistemului de predare
  • Domeniul militar: la incheierea misiunilor
  • Consiliere/ psihoterapie: situatii stresante, situatii cu impact asupra modului de a gandi, simti sau de a ne comporta inclusiv casatorie, nastere copil, doliu, ruperea relatiilor, boli,...

Folosit uneori in forma nestructurata in discutiile cu copiii debriefingul insa ca si tehnica poate fi invatat si este format din mai multe faze si care nu se succed intr-o ordine riguroasa ci pot diferi de la persoana la persoana insa este obligatoriu sa trecem prin toate:

  1. Furia, reprosurile
  2. Simtirea lipsei
  3. Multumirile
  4. Scuzele pentru a se clarifica cine este responsabil si pentru ce
  5. Datul inapoi/ pastrarea - clarificarea aspectelor valoroase care merita retinute si cele care nu sunt de valoare
  6. Reconsiderari ale deciziilor de scenariu
  7. Iertarea
  8. Cum mergem mai departe? - planuri
  9. Despartirea/ reconcilierea
  10. Memoria pozitiva

(training AT – “Debriefing”; Anne – Marie Linnenkamp, PTSTA)


Despre mine

laura lucanu
Psihoterapeut in supervizare cu formare principala in Analiza Tranzactionala.

Membru al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactioanala (ARAT) si al Asociatiei Europene de Analiza Tranzactionala (EATA).  

NLP Practitioner si formare in Body Work Theraphy.

Am urmat numeroase seminarii nationale si internationale de formare in Analiza Tranzactionala, NLP, Somatoterapie si Gestalt Terapie.