Intrebari

Cat dureaza psihoterapia de obicei? 

Terapiile centrate pe tratarea unor simptome sunt de scurta durata si pot fi de cateva sedinte. Problemele care dureaza de mult timp si care au impact asupra multor arii ale vietii este posibil sa necesite psihhoterapie de lunga durata (cuprinsa intre 6 luni si cativa ani) si beneficiile sunt mai extinse, dincolo de disparitia simptomelor. 

Am nevoie de psihoterapie?

Exista multe motive pentru care o persoana poate sa aleaga sa faca psihoterapie. Daca anumite situatii creaza probleme in viata ta, si nu esti sigur cum ai putea sa realizezi schimbarile pe care le doresti psihoterapia poate fi o solutie. Rezolvarea problemelor cu ajutor specializat te poate scoate din acel pattern si poti dobandi comportamente mai productive. Oricine poate obtine beneficii apeland la ajutor specializat prin psihoterapie.

Deseori problemele interfereaza cu munca, viata personala sau alte arii importante din viata noastra si pot fi:

  • Probleme relationale (comunicare, rezolvarea de conflicte, lupte de putere, infidelitate, patternuri negative de relationare)
  • Depresie
  • Anxietate (stress, fobii, atacuri de panica, frica, etc)
  • Dependente de substante
  • Traume
  • Abuz
  • Codependenta
  • Pierderi, doliu
  • Evenimente de tranzitie in viata (adolescenta, copil, casatorie, divort, boala, schimbari de cariera, schimbare a conditiilor de viata, etc)

Cum stiu daca sufar de depresie?

Mananc sau dorm foarte mult sau foarte putin. Simt ca nu ma bucur de viata si a disparut placerea. Mi-a scazut interesul pentru activitatile obisnuite de zi cu zi. Am dificultati in a ma concentra. Vad viata in alb si negru si nu vad nuantele intermediare (culorile). Imi lipseste energia pentru a face lucrurile sau sunt irascibil si nu pot sta linistit. Am o senzatie de oboseala permanenta. Am suferit pierderi importante in ultimii doi ani. Ma simt vinovat si am o stima de sine scazuta. Am ganduri suicidare si nu mai vreau sa traiesc.

Cum stiu daca anxietatea este o problema?

Sufar de insomnia, am dificultati in a adormi, ma trezesc frecvent noaptea. Am uneori cosmaruri. Digestia imi poate fi afectata de anxietate. Te simti atat de stresat incat ai dificultati la serviciu sau in relatie. Fricile si temerile par ca iti domina viata, ai ganduri repetitive, frici care par irationale. Ai atacuri de panica, emotii negative intense si reactii fizice intense: tremuraturi, transpiratie, batai puternice de inima, dificultati de respiratie, lesin, greata.

Ce e mai bine psihoterapie sau medicatie?

Atat medicatia cat si psihoterapia s-au dovedit a fi eficiente in tratarea bolilor mentale. Tipul tratamentului depinde de natura problemei. In general medicatia este prescrisa pentru tulburarile cu o puternica componenta biologica, ca de exemplu depresii majore, schizofrenie si alte tulburari psihotice, tulburari bipolar, tulburari anxioase.

Cercetarile arata ca folosirea medicatiei impreuna cu psihoterapia are cele bune rezultate in special in tulburarile severe. Medicatia duce la o reducere a simptomelor, si psihoterapia ajuta persoana sa castige cunostinte privitor la conditia sa si cum sa faca fata. O abordare combinata duce la un tratament mai rapid si cu efecte pe termen lung.

Mi se potriveste un psihoterapeut barbat sau femeie?

Majoritatea persoanelor se intreaba daca este mai eficient un psihoterapeut barbat sau femeie. Cercetarile pe tema calitatilor psihoterapeutului au au esuat in identifica o relatie intre acestea si variabila gen. Factori ca empatie, caldura, intelegere sunt mai mult legate de relatia terapeutica si rezultate decat de gen. Oricum, natura particulara a problemei pot influenta preferinta pentru un psihoterapeut de gen feminine sau masculine. De exemplu, o femeie care a fost abuzata sexual de tatal ei este posibil sa se simta mai confortabil sa lucreze cu o femeie psihoterapeut.

Cat costa o sedinta?

Va rog sa ma contactati pentru a afla tariful standard. Tariful poate fi variabil pentru oamenii care nu isi pot permite psihoterapia la tariful standard. 

Cum pot programa o consultatie?

Date de contact: Laura Lucanu 

Telefon: 0740199161 

Care sunt calificarile mele?

Sunt licentiata in Psihologie - Asistenta Sociala (2001) si in Sociologie (2002). Am absolvit un Masterat in Managementul Resurselor Umane si Comunicare Manageriala. Ma formez in analiza tranzactionala din anul 2003 si sunt psihoterapeut in supervizare. Sunt NLP Practitioner (2002) si am participat la traininguri de somatoterapie, gestalterapie si Body Work. 

Sunt membru al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala (ARAT) si al Asociatiei Europene de Analiza Tranzactionala (EATA).


Despre mine

laura lucanu
Psihoterapeut in supervizare cu formare principala in Analiza Tranzactionala.

Membru al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactioanala (ARAT) si al Asociatiei Europene de Analiza Tranzactionala (EATA).  

NLP Practitioner si formare in Body Work Theraphy.

Am urmat numeroase seminarii nationale si internationale de formare in Analiza Tranzactionala, NLP, Somatoterapie si Gestalt Terapie.

Intrebarea ta

Trimite o intrebare